Τα τζάμια ή αλλιώς υαλοπίνακες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην γενική συμπεριφορά της τελικής κατασκευής των κουφωμάτων αλουμινίου.

Τύποι υαλοπινάκων

 • Μονά τζάμια (συμβατικά)
 • Διπλά τζάμια
 • Ενεργειακά τζάμια
 • Τρίπλεξ
 • Securit
 • Τριπλά τζάμια

Μονά τζάμια

Μονά τζάμια

Το πάχος των τζαμιών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές κουφωμάτων ξεκινούν από 4χιλ. έως 12χιλ. Συνήθως τα μονά τζάμια χρησιμοποιούνται σε μη κατοικήσιμους χώρους , χωρίς θέρμανση ή ψύξη όπως οι αποθήκες και οι βιομηχανίες. Τα τζάμια από 8χιλ. και πάνω χρησιμοποιούνται σε βιτρίνες καταστημάτων αφού είναι πιο ανθεκτικά σε κρούση και σε εφαρμοζόμενη δύναμη.

Διπλά τζάμια

Διπλά τζάμια

Τα διπλά τζάμια είναι το αποτέλεσμα συνένωσης με την χρήση αποστάτη δύο μονών παράλληλων τζαμιών. Έτσι με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των δύο τζαμιών που ως συνήθως περιέχει ξηρό αέρα. Ο αποστάτης  είναι κατασκευασμένος αλουμίνιο και  το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας. Η όλη κατασκευή των δύο τζαμιών και του αποστάτη κολλιέται με ειδική θερμόκολλα.

Securit

SecuritSecurit 2

Τα θερμικά σκληρυμένα τζάμια (ψημένα) είναι το αποτέλεσμα ειδικής επεξεργασίας θερμικής σκλήρυνσης, που τους προσδίδει μέχρι 6-8 φορές μεγαλύτερη αντοχή σε καταπόνηση σε σχέση με τα συμβατικά τζάμια. Επιπλέον σε περίπτωση που σπάσουν θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

Τρίπλεξ

ΤρίπλεξΤρίπλεξ 2

Τα τρίπλεξ τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης δύο ή περισσότερων γυαλιών με διάφανη, ημιδιάφανη ή έγχρωμη μεμβράνη. Η συνένωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη ανθεκτικότητα του τζαμιού στα χτυπήματα καθώς ακόμα και όταν προκληθεί θραύση σε έναν τρίπλεξ υαλοπίνακα, το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από την εσωτερική μεμβράνη. Ακόμα μπορούμε να έχουμε συνένωση τριών τζαμιών με ή χωρίς πολλαπλές επιστρώσεις από μεμβράνες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αλεξίσφαιρα.

Τριπλά τζάμια

Τριπλά τζάμια

Τα τριπλά τζάμια είναι η συνένωση τριών τζαμιών με την χρήση δύο αποστατών. Τα τριπλά τζάμια έχουν καλύτερα αποτελέσματα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης σε σχέση με τα διπλά. Εδώ όμως είναι μεγαλύτερο το συνολικό πάχος του τζαμιού καθώς και το βάρος του και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Στην πραγματικότητα τα τριπλά τζάμια μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές κατηγορίες κουφωμάτων και με ειδικούς μηχανισμούς ανθεκτικούς σε μεγάλα βάρη.

Ενεργειακά τζάμια

Ενεργειακά τζάμια 2

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι τεχνολογία αιχμής με μικρό κόστος. Αυτοί οι υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (low emissivity) είναι τα τζάμια που στην εσωτερική πλευρά ενός εκ των δύο (στους διπλούς υαλοπίνακες) υπάρχει μια ειδική επίστρωση μεταλλικών οξειδίων η οποία εμφανίζει υψηλή αντανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέτοιου είδους ακτινοβολία είναι και η θερμότητα που εκπέμπουν τα θερμαντικά σώματα στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα από αυτό παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική μόνωση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το περιβάλλον και αντίστροφα. Έτσι το καλοκαίρι εμποδίζεται η είσοδος της ανεπιθύμητης θερμότητας και τον χειμώνα δεν έχουμε διαφυγή της εσωτερικής θερμότητας προς τα έξω.

 

Ενεργειακά τζάμια 1

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες

 1. Η σήμανση CE είναι απαραίτητη για τον καταναλωτή γιατί εξασφαλίζει τη συμμόρφωση του προϊόντος με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
 2. Η υάλωση αποτελεί το 93% περίπου του ανοίγματος και συνεπώς  έχει κυρίαρχο ρόλο στη μείωση των απωλειών.
 3. Ικανοποιητική τιμή U Value είναι το 1.8-1.4 (W/m²K). Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής τόσο καλύτερο είναι και το αποτέλεσμα μας.
 4. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου  Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας
  (ΚΑΠΕ), τα ενεργειακά τζάμια στην περιοχή μας μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και 7.400Kwh για την θέρμανση και την ψύξη ενός τυπικού διαμερίσματος εμβαδού  100τ.μ. Αυτό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε δαπάνη περίπου 750€ ετησίως.
 5. Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν έχουν απολύτως κανένα όριο ζωής και δεν απαιτούν καμία ειδική συντήρηση.
 6. Η χρήση του argon είναι πολύ σημαντική. Βελτιώνει το συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου κατά 15% και χρησιμοποιείται συστηματικά για δεύτερη δεκαετία σε Ευρώπη και Αμερική.
 7. Το argon ΔΕΝ εξατμίζεται, ΔΕΝ υγροποιείται και ΔΕΝ  <<διογκώνει>> την διπλή υάλωση. Το argon παραμένει μέσα στην διπλή υάλωση για 28 χρόνια εφόσον αυτή είναι σωστά σφραγισμένη και τοποθετημένη.
 8. Η διαφορά που προκύπτει στην εξοικονόμηση ενέργειας ενός σπιτιού με κοινό διπλό υαλοπίνακα με ενεργειακό φτάνει το 230% και 430% σε σχέση με έναν μονό υαλοπίνακα.